Опции на понудата:

Овошно Chimney
69 ден.
Чоколадно Chimney
89 ден.
Солено Chimney
89 ден.

Опис

Првиот познат запис што укажува на видовите, печени на ротирачки ражен, датира од средновековието. Некаде во 1450 година, а го има во ракописот од Хајделберг. Во описот се споменува лента од нараснато тесто кое се мота во форма на спирала. Пред печење се премачкувал со жолчка од јајце...

Од Трансилванија доаѓа првиот познат рецепт за Kürtőskalács. Содржан е во готвачот на грофицата Марија Микеш од Забола (1784). Тука не се споменува засладување во пoдготовката. Тоа се среќава во готвачот на Кристоф Симаи (1795) од Горна Унгарија (денешна Словачка). Тределникот од Шаколка има слична подготовка: пред печење површината на колачот се посипува со сецкани oреви, бадеми..., а шеќер се додава по печењето.
Во 1876 година, во Готвачот на тетка Рези (‘Rézi néni Szakácskönyve’) издаден во Сегед, бил објавен првиот рецепт во кој колачот се попрскува со шеќер пред печење и се пече додека не се создаде карамелизирана глазура.

Состав на Chimney:

Овошни:

 • Вишна (полнење вишна, ванила крем/сладолед, прелив)
 • Малина (полнење малина, ванила крем/сладолед, прелив)
 • Шумско овошје (полнење шумско овошје, ванила крем/сладолед, прелив)
 • Јаболка (полнење јаболка, ванила крем/сладолед, прелив од карамела)

Чоколадни:

 • Snickers (крем, сникерс, кикирики, шлаг/сладолед, прелив од карамела)
 • Mars (крем, марс, лешници, шлаг/сладолед, прелив од карамела)
 • Twix (крем, твикс, плазма, шлаг/сладолед, прелив од карамела)
 • M&M’s (крем, m&m’s, шлаг/сладолед, прелив од чоколадо)
 • Oreo (крем, орео, шлаг/сладолед, прелив од чоколадо)
 • Bounty (крем, баунти, шлаг/сладолед, прелив од чоколадо)
 • Kit Kat (крем, кит кат, плазма, шлаг/сладолед, прелив од чоколадо)

Солени: 

 • Вегетаријански (кашкавал, топено сирење, марула, домат, краставица, маслинки)
 • Пилешка шунка (шунка, кашкавал, топено сирење, марула, домат, краставица)
 • Македонски (сирење, путер, марула, домат, пиперка)
 • Кулен (кулен, кашкавал, топено сирење, марула, домат, краставица)
 • Пршута (пршута, кашкавал, топено сирење, марула, домат, краставица)
 • Печеница (печеница, кашкавал, топено сирење, марула/рукола, домат, краставица)
 • Сланина (сланина, кашкавал, топено сирење, марула/рукола, домат, краставица)
 • Ајвар (ајвар и сирење)
 • Хумус (хумус, марула/рукола, домат, краставица, маслинки)

*Tестото на благите chimney cakes се прави со шеќер & цимет, какао или кокос по избор на купувачот